Přejít k hlavnímu obsahu

Vůně vanilky a boršče

Městská knihovna Mikulov se proměnila v místo, kde se nejen čtou knihy, ale kde se prostřednictvím chutí a vůní propojují různé kultury a generace.

Příběhy k zakousnutí

V březnu loňského roku vyšel v časopise Duha návod, jak provonět knihy vanilkou a perníkem podle projektu „Chutné příběhy z celého světa" (Duha č. 1/2023). Program je určený pro děti, které jsou zvídavé a mají mlsné jazýčky. Každá lekce se věnuje jedné zemi a její gastronomii. Ředitelka knihovny Ilona Salajková připravuje pro děti a jejich rodiny různé indicie, které jim pomáhají odhalit, o jakou zemi se jedná, podle jakého receptu budou pokrm připravovat. Tyto indicie zahrnují pohádky, říkanky, obrázky nebo typické artefakty dané kultury. Po odhalení následuje krátká diskuze o geografii, tradicích a kuchyni této oblasti, během níž se účastníci také učí základní fráze v daném jazyce. Samotné vaření je navrženo tak, aby se ho mohly aktivně účastnit děti všech věkových kategorií. Recepty jsou připraveny v různých formátech – obrázkové pro menší děti a textové pro starší.

V září 2023 knihovna převzala za tento projekt od Nadace OSF ocenění „Bibliotheca inspirans“. Mikulovská knihovna se tak stala vzorem, jak rozšířit tradiční roli knihovny a přeměnit ji na centrum komunitního dění. Cyklus kulinářských workshopů zaměřených na světové kuchyně oslovuje nejen pravidelné čtenáře, ale i ty, kteří by do knihovny jinak nepřišli.

Boršč mezi knihami

Důležitou součástí činnosti knihovny je také podpora ukrajinské komunity, která našla v Mikulově své útočiště. Knihovna poskytuje Ukrajincům nejen lekce češtiny, ale také prostor pro setkávání. Není lepšího způsobu, jak se propojit a poznávat než prostřednictvím jídla. Knihovna organizuje různé kulturní a kulinářské aktivity, které napomáhají integraci Ukrajinců do místní společnosti. Tyto akce, zahrnující kulinářské workshopy a společné večeře, umožňují ukrajinské komunitě nejen prezentovat svou kulturu a tradice, ale také udržovat vlastní identitu. Důležité jsou také momenty, kdy se při přípravě pokrmů účastní nejen Ukrajinci, ale i místní obyvatelé, což napomáhá lepšímu vzájemnému porozumění a odstraňování předsudků.

Například během Velikonoc byl prostor knihovny proměněn na velkolepý raut, kde ukrajinské ženy společně připravily pasku, pirohy, saláty a tradiční pomazánky. Oslava Nového roku zase přinesla chuť boršče, nakládané zeleniny a kuťu. Účastníci objevují bohatství ukrajinské gastronomie a kultury, dochází ke sdílení receptů a příběhů. Mimořádným zážitkem bylo setkání v místním vinném sklípku, kde vinař Michal Solařík představil ukrajinské komunitě proces výroby vína a ochutnávku tradičních českých pokrmů. Ukrajinci na oplátku přidali k tomuto večeru své tradiční písně, čímž vytvořili nezapomenutelnou atmosféru.

Na tyto aktivity knihovna získala podporu prostřednictvím grantu z programu Nadace Via – Z Ukrajiny mezi nás. Grant umožnil realizaci nejen kulinářských workshopů, ale také dalších tvůrčích dílen zaměřených na pletení, šití a upcyklaci. K vůni vanilky tak díky Ukrajincům přibyla do knihovny i vůně jejich tradičních pokrmů – jídla, která voní po čerstvé zelenině, mase, bylinkách a koření. Knihovna se tak stává místem, kde se chuť a vůně stávají mostem mezi kulturami.

Kuťa – tradiční ukrajinský pokrm

Podává se jako dezert na Vánoce, ale i v průběhu roku. Jedná se jednoduchou kombinaci krup, máku, ovoce a másla, která vytvoří skvělou souhru chutí a vůní.

Ingredience

  • 2 hrnky ječných krup
  • 1 PL másla nebo kokosového oleje
  • 2 hrsti ořechů nebo mandlí
  • 1 jablko
  • špetka soli
  • 4 polévkové lžíce mletého máku
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 lžíce smetany (můžeme vynechat)
  • oblíbené sušené ovoce – rozinky (namočené v rumu), meruňky, fíky, hrušky, švestky
  • čerstvé ovoce dle chuti či sezónní

Příprava

  • Kroupy přes noc namočíme do vody. V té samé vodě, kterou osolíme, je vaříme asi 15 minut do změknutí.
  • Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme ořechy a jemně je orestujeme. Přisypeme mák a podlijeme vodou. Přidáme med, rozinky, nastrouhané jablko a nakrájené sušené ovoce. Krátce prohřejeme.
  • Do směsi přidáme uvařené kroupy a promícháme. Můžeme doplnit čerstvým ovocem.
  • Kuťa se podává jako teplý dezert, ale je výborná i za studena a nejlepší druhý den, až se chuti promíchají.

SALAJKOVÁ, Ilona . Vůně vanilky a boršče. Duha: Informace o knihách a knihovnách [online]. 2025, 38(4) [cit. 2025-11-01]. ISSN 1804-4255. Dostupné z: https://duha.mzk.cz/clanky/vune-vanilky-borsce

Vaše hodnocení:
Nikdo zatím nehodnotil.